Roeivereniging Voorne

Ruud Zevenhuizen heeft ‘iets’ met roeien in het nationaal park Weerribben-Wieden. In het bijzonder met café Geertien in Muggenbeet, een gehucht van een paar boerderijen. Ruud kent deze plek – óók vanaf het water – als geen ander en komt al jaren in het voorjaar roeien met een team van de Roeivereniging Voorne Putten. Hieronder een verslag van een van deze roeitochten.

Verslag Weerribbentocht 31 mei t/m 2 juni 2014

November 2013 ging de telefoon : Ja met Hanneke. Wat ik zeggen wilde, op de vereniging wordt gevraagd, wanneer we weer gaan roeien in de Weerribben. Reserveer jij vast een paar kamers en boten dan zorg ik voor de lunch en de financiële afwikkeling. Totaal overdonderd laat ik alles eens rustig de revue passeren en denk na wanneer in 2014 de zon een heel weekend zal schijnen. Ik krijg een voorspelling dat dit eind mei begin juni zal zijn. Met dit gegeven reserveer ik een aantal kamers , alsmede een aantal boten bij R.V. 't Diep te Steenwijk. E.e.a. conform voorgaande jaren. Een uitnodiging naar de leden gaat de deur uit en het wachten op respons vangt aan. Spoedig vullen de kamers en boten zich en gaan Hanneke, Len, Liesbeth, Dorres, Esmeralda, Duty, Dick, Janneke, Mieke, Jan, Gérard en Ruud op zaterdag 31 mei richting Blokzijl om weer in het bekende Hotel Geertien te Muggebeet in te checken. Om 15.00 uur was iedereen aanwezig en onder het genot van een drankje en natuurlijk een bitterbal hielden wij op het terras onder de parasol onze eerste palaver. In tegenstelling tot vorige keren zijn we om 16.00 uur eerst de boten gaan halen, zodat de eerste 9 km. kanaalwerk richting de Weerribben al overbrugd waren en wij vanuit het hotel zondagochtend direct op plaats van bestemming zouden zijn. Eenmaal terug in het hotel wachtte ons 's avonds een heerlijk menu en lagen we om 23.00 uur in ons mandje te ronken.

Zondag 1 juni

Wakker geworden door prikkend zonlicht, popelde een ieder om te gaan roeien, maar niet eerder dan na een uitgebreid ontbijt met champagne. Decadent? Nee hoor Mieke en Jan waren 's nachts weer oma en opa geworden en lieten ons meedelen in de feestvreugde. Nadat de bootindelingen waren gemaakt (drie dubbel wherry's), de koelboxen waren verdeeld over de boten alsmede de flesjes water waren ingeladen, wachtte ons al direct de vuurproef met slippen en vallen het haventje uit. Via de Riete, Valse Trog, Roomsloot en de Heer van Diezenvaart bereikten wij de druk bevaren Kalenberger gracht. Volgens de waterkaart die in iedere boot lag met daarop aangegeven de te bevaren route en met een beschrijving van de vaarroute moesten wij na ca. 500 mtr. links –pardon- bakboord uit. Maar waar was dat gaatje ?? Na 1000 mtr. en navraag bij een brugwachter, keerden wij om en ontwaarden aan stuurboord tussen het riet een bordje met een kano route pijl. Eureka - gevonden. Maar wie er achter ons aankwamen? Geen wherry's. Na telefonisch contact bleken de andere wherry's een ander gaatje te hebben gevonden. Na een half uur zagen we de anderen nog niet en bleek er een spraakverwarring te zijn ontstaan tussen Lokkervaart en Bokvaart. Conclusie: de één zat links van de Kalenberger gracht en de ander rechts. Zo word je dus met de neus op de feiten gedrukt dat het belangrijk is enige kennis te hebben van de roei- en vaar terminologie. Om 13.00 uur zaten we dan eindelijk met elkaar aan het eind van de Bokvaart op een schitterende picknickplaats en aan een voortreffelijk door Hanneke verzorgde lunch. Hulde ook aan de dames die mee hebben geholpen met smeren en de heren die de gekoelde flessen wijn hebben leeg geschonken. Na de lunch wachtte ons het andere gedeelte van de Weerribben. We roeiden een eind de Bokvaart terug, staken schuin de Kalenbergergracht over de jawel de Lokkervaart in om middels te Wicker, de Wetering en de Riete weer terug te varen naar het hotel. Onderweg genietend van de natuur, de ooievaars met hun jongen in het nest, de stilte en de verbazing alom over zoveel te koop staande boerderijtjes idyllisch gelegen in en tussen het riet. Ook deze avond wachtte ons weer een voortreffelijk diner nadat we buiten eerst een lekker sapje hadden gedronken. Helaas bleek het om een uur of 7 te fris om de maaltijd buiten te nuttigen. Moe, tevreden en voldaan toog een ieder na het diner weer naar zijn kamer.

Maandag 2 juni

Nee, nu geen champagne bij het ontbijt. Het bleef dit keer bij thee, koffie, melk, karnemelk, appelsap, sinaasappelsap of yoghurt. Afgelopen nacht was het nml. rustig gebleven in 's lands kraamkamers. Om 9.30 uur stapten wij onder een blauwe lucht weer aan boord van de wherry's teneinde nu in zuidelijke richting te roeien richting het Giethoornse Meer. Op advies van R.V.'t Diep moesten wij aan het eind van het meer de Thyssengracht in en na de eendenkooi stuurboord uit naar Dwarsgracht. Dit zou een mooi stuk moeten zijn. Gelukkig vonden alle wherry's de juiste afslag en kwamen wij in een tweede soort Giethoorn terecht. Zij het dan, dat hier geen fluisterboten en rondvaartboten waren. Hier waren wel de beroemde bruggetjes, de boerderijtjes en tot mijn vreugde een heerlijk terras, waar we onder het genot van koffie of thee en appeltaart of ander gebak van de omgeving als enige gasten konden en mochten genieten. Aan het einde van de bebouwing gingen we bakboord uit en kwamen via de Cornelisgracht op het kanaal Beulaker-Steenwijk uit. Hier ging het 500 mtr. stuurboord uit om daarna bakboord onder de weg door in voor ons bekend vaarwater de Jan Hozengracht te geraken. Ook nu weer namen we de suggestie van R.V. 't Diep ter harte om niet dwars door Giethoorn te gaan maar Giethoorn aan de oostkant via het meer de Boven Wijde te passeren. Aan het eind van het meer werd ons aanbevolen het aldaar gelegen restaurant te bezoeken voor de lunch. Kortom ook niet verkeerd ! Aan het einde van het meer ging het al speurend, sluip door kruip door via het meertje Molengat door het gebied Giethoorn-noord slingerend terug naar het kanaal Beulaker-Steenwijk. Na onderweg nog een heerlijk boerderij ijsje te hebben verorberd kwamen we moe maar zeer voldaan terug bij de RV 't Diep, waar de koffie en thee op ons stonden te wachten. Terug in het hotel zonk ons de moed in de schoenen om direct terug te gaan naar het hectische westen en besloten we, nu wel buiten gezeten, eerst nog wat te eten en ons geestelijk voor te bereiden op de terugweg. Ook ik heb bijzonder genoten en vond het weer een feestje om na twee jaar weer mee te kunnen gaan. Ik vond het fijn om weer zoveel gelukkige en blije gezichten te zien.

Ruud Zevenhuizen, Juni 2014Roeiarrangement uitstippelen

 • 1

  Kies routes

  Welke routes zijn er in de regio?

 • 2

  Kies uw boot

  Welke boten zijn wanneer beschikbaar?

 • 3

  Kies uw accommodatie

  Waar kan ik overnachten?

 • 4

  Ervaringspagina

  Lees wat andere roeiers vinden

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Update nu mijn browser!

×